Bliv en god netværker - networking på højt plan

Du er til foredrag, og der er mødt mange mennesker op, der er interesserede i det samme emne som dig. Som netværker er det et oplagt sted at lære nogle nye mennesker at kende. Du ved allerede lidt om, hvad du har til fælles med de andre fremmødte; I er nemlig kommet til foredraget, fordi emnet fanger jeres interesse og giver jer lyst til at vide mere. Men hvordan interagerer du med de andre, der er mødt op? Er du passiv eller aktiv? Virker du imødekommende eller lukket? Hvordan reagerer du, hvis nogen henvender sig til dig - og henvender du dig selv til nogen? – Er du en god netværker?


Hvordan netværker du?
Dit mål med at komme kan være forskelligt, og den måde, hvorpå du håndterer situationen, afgør, hvilket udbytte du får ud af at komme. Som netværker kan du befinde dig på tre forskellige niveauer med forskellig grad af autenticitet og nærvær; tilfældig networking, målrettet networking og bevidst networking. Hvilken slags netværker er du?


Tilfældig netværker
Tilfældig networking er det første stadium, og her befinder de fleste sig. Tilfældig networking er løs og ustruktureret, og det er tilfældigt, hvem du snakker med, hvem du sidder ved siden af, og hvad du får ud af at netværke. Hvis der ikke er nogen, der snakker til dig, kan det være, at du ikke snakker med nogen. En tilfældig netværker lader sig kort sagt styre af tilfældighederne.


Målrettet netværker
Målrettet networking er baseret på, at du på forhånd har sat dig et mål med at komme. Som målrettet netværker kan du hurtigt blive overfladisk, fordi du er så fokuseret på at nå nogle meget specifikke mål. Du er måske ikke bevidst om det, men folk kan mærke det. Den målrettede netværker kommer f.eks. med en ambition om at nå at tale med et specifikt antal mennesker – typisk med henblik på at overkomme nogle barrierer i forhold til frygt for at blive afvist osv. Fordelen ved den målrettede netværker er, at den pågældende netværkssituation bliver meget simpel, da det er lettere at forholde sig til et konkret mål. Arbejder du på at blive en bedre netværker vil den målrettede netværker være et stadie, du skal igennem, inden du kan blive bevidst netværker.


Bevidst netværker
En bevidst netværker har i modsætning til den målrettede netværker ikke et ydre mål, men et indre mål med at komme. Målet for den bevidste netværker er at forstå de mennesker, man er foran, og hvordan man kan hjælpe bedst muligt. I ethvert møde med andre mennesker prøver du at skabe så stor værdi som overhovedet muligt og hjælpe dem der, hvor de er. For at blive en bevidst netværker kræver det, at du kender dig selv rigtig godt. Filosofien er, at du er til stede i alle interaktioner fuldt ud. Dette betyder også, at du som bevidst netværker snakker med mennesker, som ikke nødvendigvis kan hjælpe dig nu og her.


Sådan bliver du en god netværker – nærvær og opmærksomhed
En god netværker er autentisk - ikke arrogant og overfladisk. Du skal ikke nødvendigvis gå efter de store fisk, som den målrettede netværker typisk vil gøre. I stedet skal du være bevidst om dig selv og dine omgivelser og finde nogen, der er ligesom dig.
Det handler om at forstå det menneske, du står over for, og behandle folk forskelligt. Du ved ikke, hvem personen er, og derfor kan du heller ikke forberede en elevatortale, som du altid fyrer af, uanset hvem du står over for. God kommunikation består ikke i ensretning, men derimod i at tale om og forstå folks behov - og samtidig få personen til at forstå, hvad de har behov for. Det hele handler om kommunikation. Jo bedre du bliver til at kommunikere, jo bedre en netværker bliver du.


Tak til Aske Rask, personlig branding og karrierecoach, JOBmagneten.dk, for gennemgang af de tre niveauer for networking samt gode råd til, hvordan man bliver en bedre netværker.

Populære netværk


Powered by Secoya CMS - www.secoya.dk